Craniosacraal therapie (kortweg ook wel cranio genoemd) richt zich op het bindweefsel (fascie) met zachte ‘handvattingen’. Er komt dus geen trekken, duwen of kraken aan te pas. Bindweefsel ligt als een soort laken over het gehele lijf en verbindt alles met elkaar en zorgt ook voor stevigheid.
Daarnaast werkt het als een soort harde schijf. Langdurig onder invloed staan van stressoren kan zich als het ware nestelen in je bindweefsel. Dat zorgt voor een verkleining/verharding van de ruimte op een bepaalde plek en heeft gevolgen voor de functie van bijvoorbeeld een orgaan. Cranio zorgt voor ontspanning van het weefsel, waardoor je lijf weer normaal kan functioneren.
Bij welke klachten?
Craniosacraal therapie is voor iedereen geschikt en kan een grote hoeveelheid en diversiteit aan klachten (van top tot teen) wegnemen, omdat het op de mens als totaal (holistische benadering) gericht is. Daarbij behandelt craniosacraal therapie de oorzaken (en niet de symptomen) en ondersteunt deze behandelmethode tegelijkertijd het zelfgenezend vermogen. Bij de craniosacraal therapeut kun je o.a. met de volgende klachten terecht:
- Oog- en oorproblemen (tinnitus of hyperacusis)
- Ontstoken aangezichtsholten
- Kaak- en tandproblemen
- Hoofd-, nek- en rugpijn
- Evenwichtsproblemen, migraine, oorsuizen
- Bekkeninstabiliteit
- Allergieën
- Spijsverteringsklachten
- Whiplash- en R.S.I. klachten
- Chronische pijn & klachten
- Slaapproblemen, oververmoeidheid
- Burn-out
- Leer-, gedrags- of concentratieproblemen
- ADHD
- Herstel na een operatie
- Rouwprocessen en traumaverwerking
- Depressieve buien
- Niet los kunnen laten van emoties
Bel met HeelHuus 0575 746 046
Iris de la Rive Box Craniosacraal therapeut i.o.
A title
Image Box text
Ik ben Iris en woon met partner Niels en beide kinderen Anne Tijn en Hasse in het heerlijke buitengebied van Lochem, in Almen. Mijn opleiding tot fysiotherapeut (2007-2011) heb ik gevolgd aan het Saxion in Enschede. Omdat ik van nature breed georiënteerd ben en ook als mens wil blijven groeien, heb ik me verder ontwikkeld, zoals op het gebied van fascia therapie, dry needling behandelingen en NPI-neuro linguïstisch programmeren. Daarnaast omarm ik de natuur en traditionele Aziatische leefstijlen en geneeswijzen. Ik ben nieuwsgierig en avontuurlijk en heb ervaring opgedaan van Nepal tot aan Nieuw-Zeeland en IJsland. Daarbij heb ik me onder andere bekwaamd in oude Indiaanse massage. Zo ontstond mijn holistische kijk op fysieke klachten.
Behandeling Craniosacraal therapie
Het doel van een craniosacrale behandeling is om de spanning van het craniosacrale systeem en de daaraan verbonden weefsels zoveel mogelijk te verminderen. Met behulp van subtiele technieken van aanraking en ook van dialoog worden deze ontspannen (de belastbaarheid van het lichaam vergroot) en het zelfgenezend vermogen versterkt.
Bij het HeelHuus start de craniosacraal therapeut – na een intakegesprek –altijd een behandeling met zijn handen. Hij gebruikt hierbij zachte manuele technieken om vast te stellen welke weefsels ‘vast’ zitten. Er is dus geen sprake van ‘kraken’ of het hard rekken van en/of verlengen van weefsels en spieren. Tijdens de behandeling kan een zogenaamde Somato Emotional Release (SER) ontstaan. Dit is een onderdeel van de craniosacraal therapie waarbij emoties (trauma’s en emotionele blokkades) loskomen die onbewust worden vastgehouden en die tot overmatige spanning van het bindweefsel leiden. Meestal wordt dit deel van de behandeling verbaal ondersteund.
Kleine achtergrond
Zoals de naam aangeeft, wordt bij de craniosacraal therapie het craniosacraal gebied van ons lichaam als uitgangspunt genomen. Dit strekt zich uit van het schedelgebied (het craniale deel) tot aan de botten van het bekken (het sacrale deel). Want juist in dit gedeelte van ons lichaam kan een bepaald ritme worden waargenomen. Onder invloed van een vloeistof die de hersenen en ruggenmerg omgeeft en die toe- en afneemt, ontstaat namelijk een beweging van het hersenvlies en als gevolg daarvan een minimale, nauwelijks voelbare beweging van de schedelbeenderen. Dit is tijdens een hersenoperatie door dr. John Upledger ontdekt, die daarmee de grondlegger van de craniosacraal therapie werd. Zoals ieder mens een ademhalings- en hartritme heeft, zo heeft iedereen eigenlijk ook een craniosacraal ritme, dat van levensbelang is. Een cranioscacraal therapeut kan dit subtiele ritme voelen en krijgt daarmee informatie over de werking van het systeem en de spanningen in het eraan gekoppelde bindweefselsysteem.
Zelfgenezend vermogen
Het craniosacraal systeem – de spil in de aansturing van ons lichaam – en het zelfgenezend vermogen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Iedereen heeft van nature zelfgenezend vermogen in zich, wat we dagelijks bewust en onbewust gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het herstel tijdens onze nachtrust en aan het genezen van wondjes. Daarnaast wordt alles wat we meemaken – zowel de fysieke kracht en pijn van bijvoorbeeld een botsing met een auto als de manier waarop we daar emotioneel op reageren door angstig te zijn of bijvoorbeeld heel verdrietig – opgeslagen in ons bindweefsel. Als deze gebeurtenissen te groot zijn of te vaak voorkomen, dan zorgen deze voor te veel spanning in het bindweefsel, waarbij het zelfgenezend vermogen tekort schiet en er een soort van verhardingen in het bindweefsel ontstaan. Deze blokkades leiden vervolgens tot lichamelijke klachten.
Dit betekent dan ook dat het zelfgenezend vermogen verzwakt kan worden door situaties als een ongeluk, een ziekte, een operatie, stress of verkeerde voeding. Een craniosacraal therapeut versterkt het zelfgenezend vermogen door beperkingen/spanningen in het bindweefselsysteem weg te halen en daarmee de oorzaken van de klachten te laten verdwijnen.
Bel met HeelHuus 0575 746 046