Fysiotherapie

Voor bewuste beweging

Afspraak maken Contact
HeelHuus-Fysiotherapie

Dagelijks maken we bijzonder veel bewegingen. Bij alles wat we doen zetten we ons systeem van spieren, botten en gewrichten in beweging. We staan, zitten, tillen, bukken, lopen, springen, grijpen, houden vast…Hoe bijzonder weinig staan we stil bij dit geweldige geheel, dat van nature zo goed op elkaar is afgestemd. Totdat iets hapert…

Hoe bijzonder lastig kan dat vervolgens zijn. Opeens is bewegen niet zo vanzelfsprekend meer. Opeens moeten we nadenken over bewegen en er veelal hulp bij zoeken: de fysiotherapeut. Pas dan beseffen we dat goed bewegen zorgt voor een goed en zo optimaal mogelijk leven. En dat we daarmee klachten wellicht zelfs voor hadden kunnen zijn…

HeelHuus Fysiotherapie behandeling

Team Fysiotherapie

Behandelen doe je niet alleen, maar juist als team. Bij het HeelHuus kies je bewust je therapeut en werk je samen aan verbetering. En ook de therapeut binnen het HeelHuus werkt veel samen. Het fysiotherapie team bestaat uit zeer enthousiaste, bevlogen en vakkundige specialisten op een groot aantal gebieden. Jarenlange ervaring en gerichte kennis worden daardoor, waar nodig, heel gemakkelijk gezamenlijk ingezet.

Verder zijn de fysiotherapeuten uiteraard aangesloten bij het kwaliteitsregister van de KNGF (Koninklijke Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie). Manueel therapeut Daniëlle Menting is afgestudeerd aan de SOMT (voorheen methode Eindhoven). Deze 5 jaar durende studie, als aanvulling op de reguliere opleiding fysiotherapie, is de langste en meest intensieve opleiding in Nederland. Daarnaast heeft zij de universitaire opleiding Master of Science Manuele Therapie succesvol afgerond.

A title

Image Box text

Daniëlle Menting

Manueel therapeut
Fysiotherapeut

Lees meer

A title

Image Box text

Mart Net

Fysiotherapeut
ParkinsonNet

Lees meer

A title

Image Box text

Iris de la Rive Box

Holistisch Fysiotherapeut
Craniosacraal Therapeut i.o.

Lees meer

A title

Image Box text

Wesley Guldenaar

Fysiotherapeut
Personal trainer

Lees meer

A title

Image Box text

Thomas Pardijs

Fysiotherapeut
Personal trainer

Lees meer

A title

Image Box text

Wietse Luttikhedde

Fysiotherapeut

Lees meer

Fysiotherapie specialisaties

Fysiotherapie is gericht op belemmeringen in ons hele systeem van bewegen. Met behulp van bepaalde technieken en behandelmethoden zorgen fysiotherapeuten ervoor dat niet alleen klachten bij (start)houding en beweging worden behandeld, maar ook dat (ergere) klachten worden voorkomen.

De HeelHuus-fysiotherapeuten zijn echte specialisten op een groot aantal gebieden. Zij zijn daarbij zeer ervaren, kundig en vullen elkaar – waar nodig – perfect aan.

Manuele therapie

Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie met het totale functioneren van het lichaam als centraal uitgangspunt. Het onderzoek en de behandeling van de manueel therapeut richt zich dus op de gehele bewegingsketen. Dit betekent dat het accent ligt op het verhelpen van bewegingsstoornissen in zowel de wervelkolom als het totaal van gewrichten en alles wat daarmee samenhangt.

Zo worden bijvoorbeeld bij schouderpijn de nek en de bovenrug behandeld en bij kniepijn de enkel of de heup. Tijdens de behandeling past de manueel therapeut specifieke behandeltechnieken toe, zoals mobilisaties en manipulaties.

Manueel therapeuten

Daniëlle Menting behandelt de meest uiteenlopende klachten met een indicatie voor manuele therapie. Denk daarbij aan nekpijn en beperking, nekpijn in combinatie met hoofdpijn, schouderklachten die vaak gepaard gaan met bewegingsstoornissen in de gehele keten (zoals de nek-bovenrug, de ribben en de bewegingsfunctie van de gehele schoudergordel), rugklachten, maar ook bijvoorbeeld heup- of enkel bewegingsstoornissen.

Manuele therapie animatiefilm

Wat is nu precies manuele therapie? In de korte animatiefilm hieronder geeft de Nederlandse Vereniging van Manuele Therapie (NVMT) voorlichting over wat manuele therapie is en wat het voor je kan betekenen.

2015-06 NVMT Animatiefilm Manuele Therapie from NVMT de Fysiotherapeut on Vimeo.

Voor meer informatie over manueel therapie (en fysiotherapie) in het algemeen kunt u kijken op www.defysiotherapeut.comof door contact op te nemen.

Ziekte van Parkinson

Parkinson is een complexe ziekte, die wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine in de hersenen.

Dopamine is van groot belang bij onder andere het aansturen van bewegingen. Daarnaast speelt dopamine ook een rol bij bijvoorbeeld je motivatie, het ervaren van geluk, het plannen en bij je geheugen. Trillen (tremor), traagheid en stijfheid zijn kenmerken die op de ziekte van Parkinson kunnen wijzen. Minder bekend zijn klachten als moeite met slikken en/of praten en een ‘emotieloze’ gezichtsuitdrukking. Een neuroloog kan bepalen of er daadwerkelijk sprake van Parkinson is, waarna medicatie (vaak Levodopa) voorgeschreven wordt.

Wat kan fysiotherapie betekenen bij de ziekte van Parkinson?

Fysiotherapie is complementair aan deze medicatie en heeft als doel het verbeteren of behouden van het zelfstandig functioneren en vergroten van het zelfvertrouwen. Want niet één persoon met Parkinson is hetzelfde. De ziekte treft zowel mannen als vrouwen, jong en oud, terwijl ook de symptomen verschillen. De behandeling verschilt daardoor van persoon tot persoon. Zo is voor de één het verbeteren of behouden van de conditie van belang, terwijl voor de ander juist het oefenen van transfers (het opstaan uit een stoel, het omdraaien in bed, etc) of het beter leren lopen voorop staat. Dit heel gericht en ‘bewust bewegen’ heeft daarnaast een positieve werking op veel voorkomende secundaire klachten bij Parkinson als obstipatie, hartproblemen en botontkalking.

De in Parkinson gespecialiseerde HeelHuus-therapeut Mart Net is aangesloten bij ParkinsonNet. Hij is daardoor zeer goed op de hoogte van alle technieken en nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast betekent het ook dat de vergoeding van zijn behandelingen hetzelfde is als bij fysiotherapie.

Bel met HeelHuus 0575 746 046

Behandelmethoden

Dry needling

Dry needling kan een onderdeel zijn van de behandeling – voor onder andere een frozen shoulder, tenniselleboog of lage rugpijn – bij de fysiotherapeut of manueel therapeut. 

Het is een methode waarbij met een speciaal ‘droog’ naaldje een zogenaamde triggerpoint in een spier kort aangeprikt wordt en zo snel en langdurig weer ontspant. Daniëlle Menting en Wesley Guldenaar hebben zich in deze methode gespecialiseerd.

Triggerpoint

Een triggerpoint is een verkrampt plekje – een ‘knoop’ – in een spier die naast de lokale drukpijn ook vaak pijn op ‘afstand’ veroorzaakt; de pijn voel je dan op een andere plaats dan waar de oorzaak van deze pijn door de therapeut wordt vastgesteld. Heb je bijvoorbeeld al een tijdje last van pijn in het gebied van de enkel dan is meestal niet de eerste gedachte dat dit aan spieren diep in de bil kan liggen. Deze ‘knopen’ kunnen op diverse manieren ontstaan: door een plotselinge verkeerde beweging of een ongeluk – een langdurige verkeerde houding achter bijvoorbeeld een computer of toonbank – overbelasting bij het sporten – een herniaoperatie, meniscusletsel of door een gipsverband. Maar ook chronische infecties, allergieën, stress, depressie, onrust of vermoeidheid kunnen triggerpoints in bepaalde spieren veroorzaken.

Dry Needling

A title

Image Box text

Behandeling

Net zoals bij alle fysiotherapie behandelingen start ook deze met een gesprek en onderzoek om klachten goed in kaart te brengen. Tijdens het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden; hierin wordt gezocht naar triggerpoints die vaak druk pijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in de spier. Daarbij wordt ook gekeken naar andere gebieden in het lichaam die deze klachten kunnen onderhouden. Het inbrengen van het naaldje voel je niet of nauwelijks. Als de triggerpoint wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant en kan het soms wat pijnlijk aanvoelen. Daarna ontspant de spier zich weer en is de bewegelijkheid al groter en kan de pijn direct minder zijn. Tenslotte worden er oefeningen en gerichte adviezen meegegeven om de verbeterde situatie te behouden.

Fascia Integratie Therapie (FIT)

Fasciatherapie (voluit Fascia Integratie Therapie en afgekort FIT) is een erkende specialisatie* binnen de fysiotherapie die zich op het bindweefsel en de soepelheid daarvan richt.

Fascia zijn de bindweefselvliezen die spieren, gewrichten, botten en organen omhullen. Fascia kan in veel gevallen verhard zijn wat zich uit in pijn, stijfheid, druk en vermoeidheid in het lichaam. Gezonde fascia zorgt ervoor dat we zonder problemen kunnen bewegen, buigen, strekken, rekken, lopen, rennen en springen. Een kangoeroe kan bijvoorbeeld reuzensprongen maken zonder gespierde poten te hebben. En ook getrainde marathonlopers zijn niet per definitie sterk gespierd. Dit betekent dat er een andere soort kracht bestaat, veerkracht, die zich dus in deze fascia bevindt. De rek kan hier soms letterlijk en figuurlijk even uit zijn. Met fasciatherapie worden pijnlijke plekken op een zachte manier, met rollers en dergelijke, behandeld. Daarnaast wordt ook naar de oorzaak van de pijn gekeken, waarbij factoren als stress en leefstijl een rol kunnen spelen en waarin vervolgens veranderingen nodig kunnen zijn.

* Fasciatherapie is geaccrediteerd door de KNGF. Doorverwijzing en vergoeding zijn hetzelfde als bij fysiotherapie.

Mobilisaties en manipulaties

Medical taping

McKenzie

Oefentherapie

Revalidatie

Enkelrevalidatie

Fysiotherapie bij heuprevalidatie

Na een heupoperatie wordt vaak fysiotherapie ingezet om het (durven) belasten van de geopereerde heup te herstellen. Alledaagse activiteiten als traplopen, wandelen en fietsen, naast ook het oppakken van sporten komen hierbij en waar nodig aan de orde

Bij slijtage (artrose) van het heupgewricht kan fysiotherapie helpen bij het onderhouden van de beweeglijkheid in de heup en de algehele conditie.

Fysiotherapie bij knierevalidatie

Knierevalidatie is de behandeling van klachten en blessures aan het kniegewricht, zowel tijdens het herstelproces na operaties (bijvoorbeeld bij reconstructie voorste kruisband of meniscusletsel) als bij beperkingen zonder operatieve ingrepen.

De kniespecialisten van het HeelHuus-team bieden een optimaal behandelplan door: korte lijnen met zowel de huisartsen als de orthopedisch chirurgen; mogelijkheden voor sport specifieke training; en de toepassing van echografie.

Revalidatie na een CVA of beroerte

Na een herseninfarct of hersenbloeding volgen vaak langdurige behandeltrajecten. Deze trajecten bestaan o.a. uit het optimaliseren van de zelfredzaamheid binnens- en buitenhuis, omgaan met eventuele hulpmiddelen en het verbeteren & onderhouden van de lichamelijke belastbaarheid.

Binnen het HeelHuus werken fysiotherapeuten die veel ervaring hebben in het begeleiden en trainen van mensen die hiervan herstellende zijn. Tijdens dit revalidatieproces wordt, indien gewenst of daar waar nodig, de partner en/of familie betrokken.

Schouderrevalidatie

In het HeelHuus zijn een aantal fysiotherapeuten gespecialiseerd in schouderklachten en inmiddels zeer ervaren in het behandelen hiervan:

  • Bij schouderblessures of overbelasting klachten wordt uitgebreid gekeken naar de oorzaak en wordt vervolgens manuele therapie of fysiotherapie toegepast.
  • Bij revalidatie na een schouderoperatie worden strikte medische protocollen nageleefd en wordt gebruik gemaakt van allerlei trainingsmiddelen en -methoden.

Daarnaast wordt voor complexe schouderklachten samengewerkt met de andere disciplines binnen het HeelHuus, zoals acupunctuur en energetische coaching.

Sportrevalidatie

Als je door een blessure of een operatie beperkt wordt in sport, dan biedt gerichte sportrevalidatie uitkomst.

Het doel van deze specifieke behandeling is om je weer terug te krijgen op je oude of gewenste sportniveau. Binnen de therapie wordt gekeken naar de beperkingen op het gebied van uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, coördinatie en lenigheid. Aan de hand daarvan wordt een oefenprogramma opgesteld.

Ook als je het moeilijk vindt om zelf een sport op te pakken en telkens tegen beperkingen aanloopt, kun je bij de (sport)fysiotherapeut terecht voor advies.

Daarnaast is sportrevalidatie gericht op hulp bij de voorbereidingen van (top)prestaties en uiteraard ook op preventie van mogelijke blessures bij sporten in het algemeen, waarvoor advies en/of oefeningen gegeven kunnen worden.

HeelHuus FysioFit

Zoals de naam al aangeeft, is FysioFit een fitnesstraining onder de deskundige en persoonlijke begeleiding van een fysiotherapeut, dé bewegingsspecialist. Tijdens deze trainingstherapie krijg je oefeningen voor verbetering van conditie en spierkracht, voor meer lenigheid en gewichtscontrole. De training vindt plaats in de professionele en gezellige oefenzaal en duurt een uur. FysioFit wordt in groepsverband gegeven met voor iedere deelnemer een individueel oefenschema.

Lees meer

Praktische informatie

  • Naast een verwijzing van de (huis)arts, kun je ook rechtstreeks een afspraak maken.
  • Bij de eerste afspraak voor fysiotherapie dient de eventuele verwijzing, een legitimatiebewijs en de zorgpas of iets waar het polisnummer van de zorgverzekering op staat, meegenomen te worden.
  • In geval van ziekte of andere gegronde redenen dient de afspraak minimaal 24 uur van tevoren afgebeld te worden. Anders zijn we helaas genoodzaakt de kosten in rekening te brengen.

Vergoeding fysiotherapie en manuele therapie

De hoogte van de vergoeding voor fysiotherapie, hangt grotendeels af van de manier waarop je bent verzekerd. Vanuit de basisverzekering wordt fysiotherapie niet of beperkt vergoed. Bij een aanvullende verzekering met een gedeeltelijk of gehele dekking voor fysiotherapie zal de zorgverzekeraar deze, afhankelijk van de door jou gekozen zorgpakket, tot (gedeeltelijke) vergoeding overgaan. Kijk daarom de polis goed na en vraag bij twijfel de zorgverzekeraar of fysiotherapeut om advies.

Het HeelHuus heeft contracten met de meeste zorgverzekeraars.*
Dit betekent dat de behandelingen rechtstreeks aan ons worden vergoed.** Je krijgt van ons dan geen rekening. Indien je niet of onvoldoende verzekerd bent, dien je de behandeling zelf te betalen.

* Het HeelHuus heeft voor 2024 geen contract afgesloten met Zorg & Zekerheid.
** In dit geval worden de tarieven gehanteerd volgens het afgesloten contract. Deze kunnen afwijken van onze eigen marktconforme tarieven.

Vergoeding fysiotherapie vanuit de basisverzekering
Bij een aandoening die op de lijst ‘chronische aandoeningen’ staat, dienen de eerste 20 behandelingen zelf betaald te worden mits deze vanuit een eventuele aanvullende verzekering voldaan wordt. De behandelingen die daarna nodig zijn, worden vanuit de basisverzekering vergoed. Let op, jaarlijks dient echter wel eerst het eigen risico verbruikt te zijn.

Bij jongeren tot en met 17 jaar worden per indicatie de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed. Mocht daarna voor dezelfde indicatie nog behandelingen nodig zijn, dan worden deze tot een maximum van 9 vergoed.

Vergoedingen 2024
Ook in 2024 goed verzekerd zijn voor fysiotherapie? Bekijk het overzicht vergoedingen en premies fysiotherapie per zorgverzekeraar in 2024.

Tarieven 2024

Fysiotherapie

Reguliere zitting fysiotherapie

41,50

Reguliere zitting fysiotherapie aan huis

59,50

Screening, intake en onderzoek

60,00

Intake en onderzoek na verwijzing

60,00

Intake en onderzoek na verwijzing aan huis

74,50

Niet nagekomen afspraak

32,00

Manuele therapie

Reguliere zitting manuele therapie

57,50

Screening, intake en onderzoek

70,00

Bel met HeelHuus 0575 746 046

Dit vinden jullie van ons

"Kom al langer bij Andre Visch. Altijd op tijd, en hij weet heel goed wat hij doet. Nog geen moment geweest dat ik me niet op mijn gemak voelde. Er gebeurt iets met je, ik ben altijd blij als ik weer naar buiten loopt, vol energie 🌟💛🌟"

Astrid Robart

"Kundige fysiotherapeuten. Ben er nu voor de 2e keer met relatief lastiger te duiden en behandelen klachten (combinatie van golferselleboog en rsi respectievelijk overbelaste kapsels bij het polsgewricht) en beide keren werd doeltreffend diagnose gesteld en behandeld."

Rob G.

"Mooie ruimte, schone en rustieke wachtkamer waar klanten zelf een kopje koffie, thee of water kunnen tappen. Het personeel is zeer vriendelijk en kundig.
Een prettige plek om van je klachten af te komen."

Lex Landeweerd

"Rustige, relaxte sfeer. Goede koffie, lekker water. Prima begeleiding door de fysiotherapeut en mogelijkheid tot trainen in de oefenzaal."

Marieke van Wijk